„Всяко лято си идвах от Америка и в България се чувствах свободен като дете“

българия-америка-пловдив-дом-идентичност
29 мар. 2017

„Израснах в Америка. Повече от 20 години живях там. Работих в Ню Йорк в кино индустрията 7 години. За кратко време бях и учител в Бруклин. В един момент осъзнах, че това не е устойчив начин на живот. Тогава реших да си наема зеленчукова ферма и да се занимавам със „солидарно земеделие“ – система, чрез която хората си плащат предварително за зеленчуците, които са поръчали.  Тази система обаче си имаше своите недостатъци – в един момент останах с много излишъци от зеленчуци и се принудих да звъня от врата на врата, продавайки ги, за да покрия разходите си.

Хората обаче не ме разбираха и постоянно получавах грубо отношение. Един ден не издържах и казах мръсни думи на една дама. Тя се обади на полицията, спряха ме и ми поискаха личната карта. Моите документи бяха останали в колата и затова ме арестуваха. Всичките ми зеленчуци бяха навсякъде по земята. А хората, които до преди секунди, ми бяха отказали да си ги купят, започнаха да ги събират от улицата.

Оказа се, че времето от ареста до затвора е много кратко. Осъзнах, че макар и да съм се опитвал да бъда полезен на това общество, то направи така, че да му дължа пари. Истината е, че се разочаровах от Америка.

Върнах се в България, защото смятам, че човек трябва да изгражда идентичността си там, където душата му се чувства най-близко до дома.

- #

Всяко лято си идвах от Америка и тук се чувствах свободен като дете. Така започнах да възприемам България като по-доброто място за реализация.“


Къде животът ти харесва повече? В Америка или в България?

„Човек би имал оплаквания, където и да живее. Но мисля, че българите са много по-топли като народ и са много по-човечни от американците. Тук няма същото лицемерие, което го има на Запад. Хората тук са естествени.“


За какво мечтаеш?

„Моите мечти са свързани с въпроса дали това, с което се занимавам има стойност. Каквото и да правя, искам да съм истински. Не искам да правя неща измислица с добър ПР и добра опаковка. Търся достойнство в нещата, с които се занимавам.“

Още истории можете да прочетете ТУК.

Коментари

коментара


Ирина Мирчева

Обичам да пиша и да изразявам себе си чрез думи. Вълнуват ме хората и техните преживявания. Вдъхновявам се най-често от съкровените истории и хубавите филми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *