„Трудно е да бъдеш себе си, когато постоянно попиваш влиянието на околните“

plovdiv-momiche-student-chujbina-da-namerish-sebe-si-sebeopoznanie
12 окт. 2017

„Понякога си мисля, че когато човек се задържи твърде дълго на едно и също място, в установена среда, малко или много губи части от личността си и сякаш все по-осезаемо се слива с околните. Преди не мислех или поне не усещах, че и с мен се случва точно това. До момента, в който настъпи часът на промяна – животът ми тотално се преобърна след 12-ти клас, когато заминах да уча в Англия съвсем сама.

Милиони хора по света сменят средата си по този начин и сигурно за много от тях подобна промяна не е нищо кой знае какво. Но при мен това преживяване беше истински катарзис – чувствам се сякаш преди съм живяла един живот и сега душата ми се преражда, преоткрива света и се зарежда с нова позитивна енергия.

Усещането да заминеш сам в чужд свят е наситено с милиони страхове – едновременно мъка и щастие, напрежение и страшно вълнение. Научаваш се да разчиташ предимно на себе си и заздравяваш връзката с характера си, започваш да си вярваш, да се цениш и да се уважаваш повече.

Отдавам този катаклизъм изцяло на смяната на средата. Откъснах се от скрупулите, които съм имала в гимназията. Преди да замина ежедневието ми беше наситено с разнообразни влияния – кои добри, кои лоши. Но е трудно да бъдеш себе си, когато все още не знаеш кой си, а в същото време личността ти попива влиянието на околните – млад си, не знаеш как да защитиш тази своя независимост и никога досега не си я отстоявал.

Трудно е да бъдеш себе си, когато все още не знаеш кой си, а в същото време личността ти попива влиянието на околните.

- #

Това беше период, вкойто изграждах един нереален имидж пред близките ми хора. Впоследствие всичко около мен, дори и аз самата, свикваха с този имидж. Постепенно опознавайки себе си, видях, че ми е трудно да се откъсна от представата, която бях изградила за себе си. Затова почувствах заминаването си като началото на един нов живот. И когато започнеш наново, можеш да си позволиш да съградиш всичките си идеи от нищото и да поставиш основите „на чисто“. Когато към теб няма очаквания, имаш свободата да отстояваш убежденията си.

Когато започнеш наново, можеш да си позволиш да съградиш всичките си идеи от нищото и да поставиш основите на чисто.

- #

Вярно е, че сега съм само на 21 – този период в живота на всекиго е много динамичен и ми предстоят още безброй изпитания. Но често си спомням това, което мама ми е разказвала от опита си – че тя не е имала смелостта да се изправи пред такова предизвикателство и твърди, че преместването ми в друга държава ми помага изключително в това да опознавам и откривам всичко много по-бързо.

Ако мога да дам един съвет на някого той би бил: Откъсни се от всичко, което познаваш, наруши границите на комфорта си и пътувай. Живей на непознати места с чужди хора и се наслаждавай на всичко, което ще научиш за света, но повече на това, което ще разбереш за себе си.“ Предполагам има и значение с каква нагласа тръгва човек – аз лично не знаех какво търся, но бях изключително любопитна за всичко, което ми предстоеше да открия.“

Откъсни се от всичко, което познаваш, наруши границите на комфорта си и пътувай.

- #

Още истории като тази може да прочетете ТУК:

„Като дете преодолях болестта детски паралич. Оттогава спечелих много лекоатлетически състезания.“

„Смисълът на брака e да бъдеш до другия, дори когато той е слаб“

„Aко човек иска да се изгради като личност, трябва да се смири и да има търпение към себе си и околните“

Коментари

коментара


Виктория Костова

Имам афинитет към литературата и психологията като приложни „науки", затова силно ме вълнува възможността да комуникирам с непознати и да се опитвам да разгадавам къде са корените на това, което ми споделят. Обoжавам непринудената естетика, с която хората извършват несъзнателни действия, без да обръщат внимание на това, че някой ги забелязва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *