„Изсвирих парче на Rainbow на училищен празник и оттогава не искам да слизам от сцената“: Николай от група NI.co

„Изсвирих парче на Rainbow на училищен празник и оттогава не искам да слизам от сцената“: Николай от група NI.co
02 Ное. 2017

Кога разбра, че имаш музикален талант?

„Музиката се появи в живота ми, когато бях в първи клас. Тогава започнах да свиря на китара и, изведнъж, нищо не можеше да ме отдели от нея. Така родителите ми решиха да ме запишат на уроци. Впоследствие ме привлече и пеенето – започнах да си играя с акордите и да пиша свои песни.

Спомням си първото ми официално излизане на сцена – беше в пети клас, по време на „Деня на таланта“, когато  се представих сам с китарата и изсвирих парче на Rainbow. Тогава почувствах, че не искам да слизам от сцената. Усетих, че това е призванието ми.

Днес вярвам, че имам късмет, защото се занимавам изцяло с музика. Имам свои участия, но също така пиша текстове и правя аранжименти за други изпълнители. Малко музиканти в България могат да се издържат само и единствено от участия.

Щастието или тъгата те вдъхновява повече, когато създаваш музика?

„По-скоро имам вдъхновение да пиша песни, когато съм щастлив. Не съм продуктивен, ако съм в депресия. Освен щастието, нерядко се вдъхновявам от мрачното време. Това си проличава в песните ми, в които често има меланхолия.“

Какво ти дава и, същевременно, какво ти отнема музиката?

„Музиката ми отнема цялото време и енергия, но същевременно ми дава душевно спокойствие, удовлетворение и възможност да се изразявам чрез нея. Въпреки трудностите, през които повечето изпълнители минават в днешно време, не е имало момент, в който да искам да се откажа от музикалната кариера. Основна движеща сила в момента в моя живот е именно вярата в бъдещите ми проекти.

Кой си, когато си сам, далеч от сцената?

„Николай, който гледа филми, чете книги и пише песни. Много обичам да оставам сам. Вече ме изморяват шумните места и компании и се радвам на всяка възможност да се наслаждавам на спокойствието, което намирам вкъщи.“

Научи ли нещо ново за себе си през последната година?

„Научих, че човек трябва да мисли и за себе си. Все ми се е искало всички около мен да са доволни, но в един момент се оказа, че оставям себе си на заден план. Затова реших оттук нататък да поставям по-често себе си и своите приоритети пред тези на останалите.“


Николай Николов създава музикалния проект NI.co през 2012 заедно с басиста Кирил Диков и барабаниста Владислав Христов. Тримата се обединяват около правенето на авторска музика на български език, ориентирана към поп, рок и фънки звучене. През 2016 издават своя първи самостоятелен албум „Грам срам“.


Снимка: Мирослав Чобанов / mediacafe.bg


Още истории като тази може да прочетете ТУК:

„Предприемачи само на 19! Как Димитър и Георги създадоха Книгосвет – уред за четене на тъмно!“

„Искам да накарам хората да се влюбят в Пловдив“ / Free Plovdiv Tour

„Трудно е да бъдеш себе си, когато постоянно попиваш влиянието на околните“

Коментари

коментара


Кристина Славова

Гледам с любопитство на странните чудаци по улицата, но рядко намирам повод да ги заговоря. Сега Humans of Plovdiv е моят повод. Проектът обединява някои мои страсти - писането на истории, фотографията и общуването със случайни непознати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *