10 неща, в които Пловдив е на първо място в България и/или Европа!

10 неща, в които Пловдив е на първо място в България и/или Европа!
13 Дек. 2017

Пловдив е история, архитектура, античност и култура! Пловдив е много айляк и готини хора. В Пловдив цари безвремие и свобода. Тук бързо намираш приятели, а ако ти се наложи да бъдеш упътен, ще откриеш много усмихнати лица, готови да ти помогнат.

Пловдив е обичан и Пловдив е „най“!

Затова ние от Humans of Plovdiv решихме да съберем 10 неоспорими факта, в които Пловдив е доказал своето първо място, и то не само в сърцата на пловдивчани.

1) Най-старият жив град в Европа.

Топ 10 факта за Пловдив, в които е „най“!

Снимка: theculturetrip.com

Пловдив е най-старият жив град в Европа и шестият най-древен град в света, в който до ден-днешен живеят хора. Според класацията на Британския вестник „Дейли телеграф“ от 2010 г., Пловдив се нарежда до Йерихон, Библос, Алепо и Дамаск, Суза, Фаюм и Сидон.


2) Най-дългата пешеходна зона в Европа.

Топ 10 факта за Пловдив, в които е „най“!

Снимка: worldoflocations.com

Пешеходната улица е дълга близо 2 километра – точно 1750 метра. Към момента тя е с 250 метра по-дълга от втората улица в класацията, която се намира в Дания.


3) В Пловдив се издига една от най-старите часовникови кули в Европа.

Топ 10 факта за Пловдив, в които е „най“!

Снимка: bulgariainside.com

В Пловдив на Сахат тепе през 17 век бива построена една от най-старите часовникови кули в цяла Европа. Часовниковият механизъм е изработен от италианския майстор от Генуа Антонио Барбаджелата през 1610 година. Сегашният часовников механизъм е възстановка на стария по оригиналните чертежи и е изработен от карнобатския майстор на кулни часовници Димитър Тодоров.


4) Най-голямата Гребна база на Балканите и най-големият стадион в България.

Топ 10 факта за Пловдив, в които е „най“!

Снимка: bolgaria-varna.ru

Гребната база представлява канал, дълъг 2,2 км, широк 120 м и дълбок 3 м. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове.

Стадион „Пловдив“ е най-големият стадион в България. Стадионът има 55 000 седящи зрителски места. За сравнение Националният стадион „Васил Левски“ е второто най-голямо спортно съоръжение с трибуни с капацитет 43 230 седящи зрителски места.


5) Най-голямата ледена пързалка на Балканите.

Ледената пързалка на площад „Централен“ е най-голяма на Балканите със своите 1400 кв. м.


6) Античният театър е най-голямото постижение в областта на реставрацията на паметниците от античността в България.

Топ 10 факта за Пловдив, в които е „най“!

Снимка: economic.bg

Античният театър, погрешно известен и като Амфитеатъра, е най-голямото постижение в областта на реставрацията на паметниците от античността в България. Построен е в края на 1 век, по времето на римския император Домициан. Театърът е разположен в естествената седловина между Джамбаз тепе и Таксим тепе. Вероятно е побирал около 3500 зрители.


7) Най-старата военна болница в България.

След Освобождението на Пловдив на 16.01.1878 г. на базата на турската военна болница, разположена в къщата на Й. Груев и още няколко къщи в града, се разкрива руската военна болница. Първата заповед за създаване на българско военно лечебно заведение в Пловдив е издадена през 1889 г. от полковник Сава Муткуров, тогавашен министър на войната.


8) Най-старият професионален театър в България.

Топ 10 факта за Пловдив, в които е „най“!

Снимка: visitplovdiv.com

През 11.12.1881 г. в Пловдив е създаден първият в страната професионален театър. Драматичният театър днес носи името на смятания за родоначалник на съвременната театрална школа в България артист и режисьор Николай Масалитинов.


9) През града преминава най-пълноводната река в България.

Топ 10 факта за Пловдив, в които е „най“!

Снимка: mapio.net

През Пловдив преминава река Марица – най-пълноводната река в България. Така по естествен начин градът се разделя на две части – северен и южен. На север от Марица е разположен единствено район „Северен“, известен още със старото си наименование Кършияка, а на юг се намира същинската част на града, включваща останалите пет района.


10) Най-доброто място за аутсорсинг в България и най-динамично развиващият се център в Южна България.

Градът е един от най-значимите икономически центрове на България. Област Пловдив произвежда около 7,7% от брутния вътрешен продукт на страната по данни от 2015 г. Благоприятни фактори за това са централното географско разположение и сравнително добрата инфраструктура.


Още статии като тази прочетете ТУК:

Запознай се с екипа на Humans of Plovdiv: Румен Иванов

„Петте най-пловдивски места в Пловдив“

10 неща за Humans of Plovdiv, които не знаете





Коментари

коментара


Ирина Мирчева

Обичам да пиша и да изразявам себе си чрез думи. Вълнуват ме хората и техните преживявания. Вдъхновявам се най-често от съкровените истории и хубавите филми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *